top of page

עם ארמת על לימודים בלתי פוסקים, ווקולוגיה ועל SLS/IVA


אחרי שהתארחתי אצלה לראיון שהיה כיף לא רגיל (שאפשר למצוא כאן) אני שמח סוף סוף לראיין אותה לבלוג שלי ולשאול אותה את כל השאלות שמסקרנות אותי. ויש הרבה מהן. יצא קצת ארוך ומלא מלא מלא מידע וכ"כ מעניין שלא היה לי לב לחתוך ולקצר. אז תפנו לכם כמה דקות - ויאללה לצלול.

אז איך הכל התחיל אצלך? איך הגעת לקול?

התחלתי לשיר כבר בבית הספר היסודי. בבית הספר העלו את האופרה של מוצרט ״בסטיין ובסטיינה״ - וקיבלתי את התפקיד של בסטיין (הבחור!) וככה גיליתי שיש לי כישרון בשירה. משם המשכתי לשיר במקהלת ״בת קול״ בניהולה של ענת מורג. המקהלה תרמה לי המון אך הייתה מאוד תובענית ומחייבת, ובאיזשהו שלב החלטתי לעזוב את השירה ולהשאיר את העיסוק במוסיקה להוריי. (אבא חלילן בפילהרמונית ואמא נגנית קלרינט שעברה יותר לתחום הניהולי בעולם המוסיקה הקלאסית)

כמה שנים אחרי שעזבתי את בת קול והתרחקתי מהמקום התחרותי והקשוח של העולם הקלאסי המוסיקה מצאה אותי במקומות אחרים. התחלתי לצאת למסיבות ולהתעניין במוסיקה שחברים סביבי שמעו, וכך התאהבתי בדראם-אנד-בייס וממש נכנסתי לזה. אז כשהגיע הרגע הזה של מה עושים בחיים - החלטתי ללכת לרימון.

החוויה ברימון היתה חוויה לא פשוטה. נתקלתי בהמון קשיים ווקאליים. אחרי שהרבה שנים לא שרתי ועם רקע בשירת מקהלה - לא ממש פיתחתי את הקול כמו שצריך מעולם. היה לי קול קטן ולא מפותח ורציתי להיות הדיווה הכי גדולה בעולם.. היה לי איזה חלום להיות זמרת גוספל אפרו-אמריקאית והדיסוננס היה לי מאוד קשה. העבודה על "קול החזה" ברימון יצרה לי שבר בקול והרגשתי שיש איזה תקלה שאני לא מצליחה לשבור ולא מצאתי תשובות.

תוך כדי, במקביל, התחלתי ללמד ולהתנדב וגיליתי שאני מאוד אוהבת ללמד ושזה ממש עושה לי טוב, והרגשתי שלמרות שאני שומעת פוטנציאל אצל אנשים - אין לי כלים ולהביא אותם לשם. אז בעצם חיפשתי תשובות גם בשביל עצמי וגם בשביל ההוראה. עד לאותו רגע הלכתי בעיניים עצומות אחרי המורים שלי אבל שהרגשתי שאין שם מענה, משהו היה חסר לי אז התחלתי לחפש תשובות דרך העולם של השירה הקלאסית, חזרתי לחברות שלי שנשארו בעולם הקלאסי וחיפשתי דרכים למלא קצת את הקול ראש, ולראות אם יש משהו בידע הקלאסי שיוכל לעזור לקול "השבור" שלי.

ואז התיישבתי על המחשב התחלתי לחקור מה קורה בחו״ל וגיליתי דברים מאוד מעניינים.

רגע, בואי שנייה נדבר על זה. איך זה קרה?

בעיני, השלב הזה שבו אנחנו עוברים מלחפש תשובות אצל המורים שלנו לחפש תשובות במקומות אחרים נראה לי שלב משמעותי.

כן, זה שלב מאוד משמעותי. ברימון התחלתי להתקדם והצלחתי להגיע לגמר שירימון, אבל החיפושים בחוץ הביאו ביטחון עצמי שבזכותו התחלתי למצוא את האמת שלי.. למשל, סיימתי שלוש שנים ברימון אך במקום להשלים את הבוגרימון עבדתי על הפקה של אלבום. זה גם היה השלב שבו התחלתי לחפש תשובות מחוץ לבועה.

אחד הדברים שמצאתי בחיפושי היה Speech Level Singing - SLS התחלתי לקחת שיעורים אונליין אצל הת׳ר בייקר- מורה באנגליה ותוך חצי שנה הרגשתי שהקול שלי עבר טרנספורמציה שהוא לא עבר שנים. הת׳ר היתה מאוד פעילה, ארגנה המון אירועים והדריכה אותי מצוין בתור מורה וככה התחלתי להיות ״מורעלת״ של SLS לכמה שנים טובות.

אחרי כמה שנים התחילו אינטריגות ודרמות בתוך הארגון שקצת פתחו לי את העיניים, וגרמו לי להבין שאני לא באמת רוצה להיות "תקועה" רק בזה ולמרות ששמחתי מאוד שהתקדמתי בתוך השיטה, רציתי גם לצמוח ולצאת מתוך השיטה, וכשהתחלתי לחפש וללמוד עוד דברים והיה להם מאוד קשה עם זה. כל הדרמות שהיו שם הובילו להקמתה של קבוצה אחרת שנקראת IVA ונהייתי נציגה שלהם, עד שגם להם היה קשה שהתחלתי ללמוד מדעי הקול והתחברתי לעוד ארגונים… אז גם את השרביט הזה העברתי והמשכתי הלאה לחפש ארגון שרוצה שאני אצמח בו.

לפני שאנחנו ככה ממשיכים הלאה - יש מצב שאת עושה לי איזה סקירה על SLS ו- IVA?

בטח. Speech Level Singing - SLS זה מותג שנבנה ע"י דייב סטראוד שניתח את העבודה של סת' ריגס. הם הקימו את הדבר הזה ביחד. האמירה של "לשיר במקום של הדיבור" היא בעיקר אמירה שיווקית אבל הרעיון באמירה הוא שצריך להיות לנו קל בשירה כמו שקל בדיבור (בהנחה שאכן קל לנו בדיבור, ואנחנו אנשים שמדברים נכון). השיטה מתעסקת המון בלהצר תנועות - במיוחד בפסאג'יו ובמעברים בין רגיסטרים, ובלייצב את תיבת הקול.

בשיטה משתמשים בתרגילים שמבוססים על תנועות סגורות כמו i או u שמעודדים שירה שמבחינה אקוסטית "מונעת" ללחוץ ולדחוף ומאמנת את הזמר להסתמך על תדרים גבוהים יותר כדי להקל במעברים וכדי שלא יהיה את הצורך לבחור בין "לדחוף" או ללכת לפלצט. החוזקה של הטכניקה הזו היא בפיתוח קואורדינציה של שרירים וקואורדינציה אקוסטית שהיא במהות שלה יותר "מיקס", מילה בעייתית בפני עצמה, אבל אני מקבלת שהיא חלק מהשפה באסכולות מסוימות.

ומדברים על אנטומיה?

בגלגול השני שלהם, כשהם הפכו להיות IVA - Institute of Vocal Advancement (שזה בעצם המשך של SLS פשוט אחרי הפרדות משפחתית מסת' ריגס) הם התחילו להכניס יותר את האנטומיה והמודעות ל-TA ול-CT ולשרירים שאחראיים על הפיץ' והיחסים ביניהם אבל מאוד בדרך שלהם ובסאונד שלהם... בדיעבד מה שהיה חסר לי שם, זה להבין את האקוסטיקה והמדע שמאחורי השירה.

הסוגים של התרגילים שאני מכיר מתוך מה שיצא לי לשמוע ממורים של השיטה פה בלונדון - לקוחים ממש אחד לאחד מבל-קנטו. הם עושים שם מה שעושים כבר במשך מאות שנים בשירה קלאסית. אז איפה מתחילה השפה הזו? איפה אומרים פה בל-קנטו מסתיים ומתחילה שיטה חדשה? מה מייחד אותם מבל-קנטו?

קודם כל אני חושבת שאפשר להגיד את זה על כל שיטה. כי אף אחד לא המציא את הגלגל, אנחנו לוקחים משהו קיים ומוסיפים לזה ומרחיבים את זה. איפה מתחיל ואיפה נגמר זה באמת בלאגן שלם.

אבל למשל CVT זה ממש חיזר, זה ממש מאוד שונה, יש לזה קטע.

אני מעריכה ענקית של CVT - המחקר של האפקטים הוא מדהים, אבל השפה החדשה והחייזרית היא ההבדל המרכזי בינם לבין שיטות אחרות. . השמות החדשים יכולים ליצור בלבול בשיח שבין האסכולות והייתי שמחה שאת כל המחקר הנפלא שהם עושים היו מנגישים במושגים מדעיים או מוכרים, אני חושבת שזה היה פותח להם עוד קהל ומצד שני יכול להיות שהשפה החדשה תורמת למיתוג של הטכניקה. אני בעד לפעמים להוסיף עוד מושגים, אבל אם לא יכולים לתקשר עם שאר העולם כי חייבים לדבר במונחים חדשים, אז פחות.

בגלל זה בסופו של דבר אחרי כל הגלגולים שלי - אני הכי אוהבת את מדעי הקול - כי אין פה הסתכלות של טכניקה כזו או אחרת - איפה אחת נגמרת ואיפה אחרת מתחילה, אלא להפך… אנחנו מסתכלים על הכל ואומרים "וואו, זה מדהים - הם מתכוונים פה לזה ושם לככה" ומנסים ללמוד מכל העולמות ולחבר ביניהם.

SLS הוקם קודם כל ממקום עסקי, בתור עסק שניסה להפריד את עצמו מהכלל - אי אפשר להתעלם מזה.

בנוסף, בל-קנטו קיים כל כך הרבה שנים ויש לזה כ"כ הרבה ענפים ושלוחות שכל מורה מתייחס לבל-קנטו בצורה קצת אחרת ומשלו. לסת' ריגס היה לו את הענף שהוא שאב מבל-קנטו והוא רצה לקדש את הענף הזה. היה לו חשוב שלאנשים שניגשים לשיטה שלו יהיה את הקלילות הזו של הבל-קנטו שיש בה גמישות מטורפת וקלילות במעברים בין הנמוכים לגבוהים - זו היתה האג'נדה שלו. הוא גם מאוד אהב להגיד ששומעים את הטקסט ואת ההגייה בצורה הכי ברורה שאפשר בלי יותר מדי שינויים.

מוזר מה שאת אומרת - כי מצד אחד את אומרת שמשנים את ההברות ומצד שני שהוא מתגאה בזה שאין שינויים.

ככה זה נראה כשהמיתרי הקול נסגרים

נכון, הייתה הרבה בעייתיות ברבדים העמוקים יותר של הטכניקה - סת' העדיף לא להיכנס למעמקים המדויקים. זאת אומרת הטכניקה עבדה לו, והוא רצה להשאיר דברים כמו שהם. הוא העדיף להתרחק מהמדע של הדברים - למשל הוא היה אומר על מיתרי הקול "They zip up" או משתמש במושגים לא כ"כ נכונים וכשאימתו אותו עם זה - היה לו קשה לקבל את זה. לכן אנשים רצו לעזוב, להתפתח ולהמשיך הלאה.

ואז IVA בעצם ניסו להכניס את האלמנטים האלה שהם יותר אנטומים?

כן הם רצו לנסות להכניס את האלמנטים האלה, לאפשר לטכניקה יותר להיפתח, אבל אחרי שנה-שנתיים שם הבנתי שהם גם לא כ"כ רוצים להיפתח לעוד דברים, ושגם הם עסק.. וכשאני באה ומכניסה עוד דברים אז שוב נוצרות לי התנגשויות.

מה היחס של SLS ו-IVA לנשימה?

קצת נגד. גם לי היה לי אנטי הרבה הרבה שנים בנושא של נשימות - כי לפעמים היו מבלים איתי עשר דקות על נשימות בשיעור ולא הבנתי למה זה תורם לי, וכשראיתי שדברים אחרים עוזרים לי יותר - פיתחתי לזה אנטי. אבל אחרי שהתחלתי להתנתק מה"רעל" של SLS חזרתי לזה.

(רוצים ללמוד עוד על נשימה לשירה? לחצו כאן)

אז רק כדי להבין שנייה, כשאת אומרת עסק - זה אומר שאם את עכשיו מורה של השיטה ואת חברה באיגוד / עסק שלהם / מה שזה לא יהיה שהם מגדירים את עצמם - זה אומר שאם את משתמשת בשם שלהם את צריכה לשלם להם כסף?

כן, יש דמי חבר שנתיים וכל מני דברים שכרוכים בזה, למשל דברים שמותר להגיד ושאסור להגיד…

ומעבר להכל, ברגע שנהייתי נציגה שלהם, כלומר ששמו אותי בעמדה שבה אני מייצגת את הארגון - אם אני במקביל מתחילה ללמוד עוד דברים אחרים חלילה - לתפיסתם זה גורם להם להראות לא טוב. וזה חבל.

ואז הגיע השלב שהציעו לי קידום ב VIP, כי ראו שאני מאוד מאוד מתלהבת ורצו את האנרגיה שלי שם… וזה השלב..

רגע רגע רגע אי אפשר להתחיל מהקידום. אני רוצה לשמוע מההתחלה שלך שם! :)

אוקיי. אז במקביל ל-IVA ב-2013 הלכתי לקורס של דייב סטראוד (שכבר שלוש שנים היה מחוץ לתמונה של SLS - אחרי גירושים מאוד מכוערים שם) ושם שמעתי בפעם הראשונה כל מני מונחים כמו "פורמנט ראשון על הרמוניה שנייה" וכל מני דברים כאלה. ישבתי שם והייתי בהלם שיש עולם שלם של מושגים שאני לא מכירה. הכרתי שם את קארין הבת של אינגו טיצה ואמרתי לה שאני שוקלת ללמוד קלינאות תקשורת, כי אני מרגישה שיש עולם שלם של ידע שאני לא מבינה. ואז הרבה קלינאים מנוסים בארץ וגם קארין שהיא קלינאית בעצמה אמרו לי שאני חושבת לא נכון, כי ללמוד קלינאות זה הסבת מקצוע - ושאני לא בהכרח רוצה לעשות הסבת מקצוע. מה גם שהחלק שמתעסק בקול בלימודים של קלינאות בארץ הוא מאוד קטן. ואז קארין הציעה לי לעשות את הקורס של אבא שלה שזה הקורס של הווקולוגיה וישר התחלתי להתלהב נורא ולקחתי הרבה שיעורים פרטיים מהאנשים ושנתיים לאחר מכן ב-2015 באמת הייתי בקורס. עשינו נסיעה מיוחדת כל המשפחה.

בלימודים שלי לקראת הקורס של אינגו ממש הקזתי דם יזע ודמעות - אני לא יכולה להסביר לך בכלל. אני דיסלקטית בטוח, אני קוראת עמוד ותוך כדי העמוד אני כבר לא רואה מה קורה שם. אני צריכה ציורים, לקרוא בקול.. אבל זה היה לי כ"כ חשוב שהחלטתי ששווה לירוק דם בשביל זה - וכשסוף סוף הבנתי על מה הוא מדבר ואת הקונספטים - אמרתי לעזאזל אפשר להסביר את זה הרבה יותר פשוט, למה לסבך?

אז היום כשאני מלמדת את הפורמנטים אני משתמשת ב"סופר-מריו" כי ככה הראש שלי עובד. חלק מה"מישן" שלי הוא לפשט דברים בעבור מורים אחרים ותלמידים שלומדים אצלי ולהגיד תאכלס מה אנחנו עושים עם זה. כל הדברים שאני עושה בתפקידים השונים שלי זה בניסיון להפוך את המידע הזה לנגיש כדי שהוא לא יהיה ה"קראון גלורי" של האקדמאים שיושבים אי שם בממלכת המדע ומתנשאים עלינו. גם אנחנו יכולים לשאוב מזה וללמוד מזה. לכן אני עושה כ"כ הרבה דברים ולכן יש לי את הבלוג שלי, סרטוני הוידאו האלה וכ"כ חשוב לי להפיץ מידע חינם.

אוקיי אז אני צריך שתעשי לי קצת סדר וגם תסבירי איפה את עכשיו בכל הארגונים האלה שאנחנו מזכירים.

Vocology זו מילה שה"אבא" שלה הוא אינגו טיצה שמוביל את הארגון ולו יש את הארגון שלו PAVA - Pan-American Vocology Association - שמעודד מחקר מדעי אודות הקול ומטרתו להפיץ ידע מדעי אודות הקול ולקדם את התחום ברחבי העולם. הקורס שעשיתי ב2015 היה קורס של קורס ווקולוגיה של אינגו. הווקולוגיה בפני עצמה זה חקר הקול או מדעי הקול - לימודים שדורשים מתמטיקה ופיזיקה והרבה דברים אחרים. הרבה מהמחקרים שקיימים כרגע במדע של הקול נשענים המון על העולם הקלאסי.

האירוע שהלכתי אליו ב-2013 זה אירוע של ViP - Vocology in Practice שזה ארגון בין לאומי שנוסד ע"י מורים לפיתוח קול שרובם מגיעים מהעולם של הפופ ששואפים להתחבר לעולם של המדע וללמוד מהמדע וממורים אחרים ואיך אפשר להסביר את הפרקטיקות השונות במונחים מדעיים, ואיך אפשר לקחת את הידע הזה וליישם אותו בסשן שלנו ובתעשייה המוסיקלית שאנחנו פועלים בה שדורשת דברים אחרים. הארגון נוצר בהתחלה ע"י אנשים שפרשו מ- SLS ורצו לדעת עוד ובהמשך הפך להיות ארגון שכולל הרבה דברים והוא לא עובד בשיטת הפירמידה כלומר ברגע שאתה בפנים - אתה בפנים.

בשנתיים האחרונות קודמתי להיות המנהלת החינוכית של הארגון - אז אני אחראית לתכנים ולאירועים שקורים באירופה ובארה"ב. העקרון שאני כל הזמן עובדת על פיו הוא לנסות לחשוף את המורים לכמה שיותר טכניקות וכמה שיותר דברים, כי אנחנו רוצים להמנע מלהתקע במקום ולהיות מודעים לכל ההתפתחויות שיש בעולם אומנותי/סגנוני וגם כמובן בעולם המדעי.

שני הארגונים מרבים לשתף פעולה, אבל הם נפרדים.

ומה עם מה שאת עושה בארץ?

בסטודיו שלי, מלבד הוראה פרטית יש את הקורס שאני עושה למורים, שאני מבססת אותו על הקורס מדעים שלמדתי אצל אינגו טיצה. לקורס אני קוראת "לב הקול" והמטרה שלו היא לקחת את כל המושגים המסובכים האלה, לפשט אותם ולהביא אותם למורים לפיתוח קול וככה לעזור להם כשהם עומדים הוא תלמיד או קול מסוים - גם לאבחן וגם לתת את הכלים המתאימים לפתרון בעיות שונות אצל תלמידים.

את כל הפעילות שבמסגרתה אני משתפת פעולה עם אנשי מקצוע נוספים ומנסה לארגן דברים יותר בינ"ל הפכתי ליישות בפני עצמה "מרכז הקול". "מרכז הקול" הוא שלוחה של PAVA שהקמתי ממש לאחרונה יחד עם ד"ר טלי לנדאו, הקלינאית פנינה ארנטל ומוריה אור.

ב-22 לפברואר היה אירוע מטורף שכולו על טהרת הווקולוגיה בשיתוף עם רימון. הרעיון היה לשלב כוחות של קלינאים, רופאים, מורים... ולחשוף אנשים ולהנגיש להם בחינם לגמרי - רק שיבואו וילמדו ויספגו ויהפכו להיות חלק מהרצון לעורר עוד קדמה ועוד חיבורים בארץ בין אנשי מקצוע. בתקווה שזה יהיה סיפתח להרבה דברים אחרים. במסגרת מרכז הקול אנחנו יוצרים שיתופי פעולה עם אנשים שונים בתחומים שונים שנוגעים לקול והוא מכיל גם את הוידאו בלוג.

אני לא רוצה להיות גורו של אף אחד, כי אני לא מאמינה בזה. אני חושבת שלאף בנאדם בעולם אין מספיק ידע בשביל לרכז הכל - אז חייבים לעבוד בשיתוף פעולה ולכן אני מנסה לצרף כמה שיותר קולגות לפרויקטים האלה של מרכז הקול שיוכלו ללמד בדיוק כמוני, וגם יצרו סרטוני וידאו שבהם לא אני אהיה המראיינת.

וזה סופר-מדהים.

ומה צריך לעשות כדי להיות חברים בארגון הבינלאומי ViP - Vocology in Practice?

כדי להיות חברים צריך בשלב ראשון לעשות ראיון - שמתקיים איתי. המטרה של הראיון היא לבדוק בקיאות של המועמד במושגים המדעיים הבסיסיים - כי אין טעם להיכנס לארגון מבלי להבין את השפה המקצועית שבה הארגון מתקשר. בשלב השני, אם הראיון עובר בהצלחה המועמדים עושים מבחן שנועד להראות בקיאות בידע הבסיסי הנדרש, עמידה בסטנדרטים מבחינה אתית והמלצות.

המבחן כולל שאלות אמריקאיות ופתוחות שקשורות לאנטומיה, אקוסטיקה, פורמנטים והבנה מוסיקלית בסיסית... צריך לספק שתי המלצות - אחת מבחוץ ואחת מתוך הארגון, וצילום קטע קטן משיעור שהמועמד מעביר לתלמיד. ברגע שעוברים את כל אלה - זהו. אין יותר רמות, אין יותר מבחנים.

כל התהליך הזה כולל המבחן והראיון עולה 200 דולר, והסכום השנתי שכולל בתוכו את כל החינוך, אירוע אונליין בחינם, מלא וובינרים,

המון מאמרים, אפשרות לשיעורים בהחלפה ועוד. הסכום של החברות עומד על 35$ בחודש

נניח מישהו שקורא את בלוג שלי אומר "וואי איזה מגניב - אני רוצה להיות חבר בארגון הזה - אבל אני לא חושב שיש לי את הידע כדי לעבור את המבחן.." מה הוא צריך לעשות?

בעבור מועמדים שראינו בראיון שחסר להם ידע הקמנו PATHWAY מיוחד - אנחנו משדכים אותם למורים מהארגון שעוזרים להם, מלמדים אותם ומכינים אותם. אבל לא חייבים לעשות את זה דרכינו! באתר של VIP הגדרנו 7 MILESTONES (בתחתית העמוד) שהם כל מה שצריך לדעת בשביל לעבור את המבחנים - ואפשר ללמוד אותם איפה שרוצים. גם כחבר בארגון אתה יכול בכל רגע נתון ללמוד איפה שאתה רוצה, אתה לא מחויב לעשות ככה או אחרת וזה חלק מהכיף גם - כי אם אתה לומד משהו בחוץ אז אתה יכול להביא לנו משהו שלא ידענו וזה תמיד טוב. אנחנו בעצם נטוורק ולא מסלול של הכשרת מורים.

אם אני רוצה בשלושה משפטים שתגידי לי מה האני מאמין שלך על עבודה קולית עם זמרים?

אני חושבת שיש לי הרבה ללמוד מהתלמידים כמו שיש לי הרבה לתת להם, אז אני תמיד צריכה להיות אליהם בהקשבה ובאבחנה אינסופית. צריך לשלב בין רגישות ואומנותיות בלתי נדלית יחד עם הניסיון להביא אותם לתוצאה הכי מהירה והכי יעילה בעזרת הכלים הפרקטיים והמדעיים שיש לי. ולעולם לא לשבת על ענן של אגו. להמשיך ללמוד. ואם יש תלמידים שזה לא מצליח איתם ואין לי את היכולת להתנתק מאגו או ממקום לא נעים איתם - לשלוח אותם לדרכם באהבה רבה ולעזור להם למצוא את הבנאדם שיתן להם את הפתרונות.

אז הנה כמה לינקים (כי לא קיבלתם מספיק..!) ואני גם ממליץ ביותר להרשם לרשימת התפוצה ולקבל עדכונים -

ושכולנו רק נמשיך ללמוד, לשאוף להיות טובים יותר ולשתף פעולה כמה שיותר.

עקבו אחרי

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

!שחר, אני רוצה לקבל עדכונים

bottom of page